Puterea de a spune NU

 NU e mai greu decât DA atunci când urmărim să mulţumim ceva sau pe cineva. De multe ori, viaţa ne pune în situaţii contextuale ce ne scot din zona de confort, iar în acele ipostaze suntem puşi să luăm „cea mai bună” decizie pentru cauza respectivă. Atributul de „cea mai bună”/”cea mai potrivită”/”cea mai sclipitoare”decizie este după propria-mi părere un clişeu de mult timp cunoscut. Ce este de fapt decizia şi ce ne determină răspunsul?

       Înainte de a descoperi răspunsurile la cele enunţate, definirea identităţii personale este esenţială în înţelegerea mecanismului. În funcţie de dorinţa pesonală, oamenii se caracterizează în trei categorii:

 1. Cei ce ştiu ce dorinţă îi caracterizează şi consideră că nu au destule resurse pentru a o îndeplini;
 2. Cei ce nu ştiu care e cea mai puternică dorinţă personală şi îşi îndeplinesc starea de fericire prin bucurii de moment.
 3. Cei ce şi-au determinat dorinţa, şi-au construit un scop şi lucrează la el prin însuşirea educaţiei.

Tu în ce categorie te încadrezi?

        Dacă eşti curios de ce poţi descoperi la tine,te invit să iei lângă tine o foaie de hârtie şi un pix, notează categoriea în care crezi că te încadrezi şi pe rând răspunsul tău la întrebările următoare,iar la sfârşitul celor 10 întrebări vom analiza  împreună tipologia în care te încadrezi. 

 1. Unde îţi petreci cel mai mult timp?(ex. Acasă/la birou..etc.)
 2. Ce se află în jurul locului în care petreci cel mai mult timp?(ex:agendă/laptop/jocuri/cărţi…etc)
 3. Pe ce dai banii? Pe ce cheltuieşti cei mai mulţi bani?
 4. Care sunt valorile tale?(ex: Sinceritatea /Onestitatea /Relaxarea /Plăcerea….)
 • Dacă până acum nu ţi-ai determinat valorile, îţi sugerez să faci o listă cu activităţile tale frecvente şi să analizezi unde se regăsesc cel mai des valorile tale, atunci vei şti dacă ceea ce vrei să fie o valoare pentru tine chiar există acum în viaţa ta*
 • Notează până la 4 valori.     
 1. Care sunt pasiunile tale?(ce adori să faci cu mâinile, cu imaginaţia…etc)
 2. Care e topul tău de 5 lucruri pe care vrei să le realizezi în următorii 10 ani? De ce?
 3. Care e dorinţa ta adevărată?Ce te face firicit cu adevărat?
 4. Ce ai făcut până acum pentru a atinge acel top?
 5. Care sunt punctele tale slabe? Dar cele forte?
 6. Ce eşti dispus să înduri pentru a ajunge unde îţi doreşti?

       Reciteşte răspunsurile tale şi numără câte dintre ele sunt în concordanţă cu scopul tău principal. Dacă numărul este între 1-4, categoria în care te încadrezi este 1, dacă sunt 5/6 răspunsuri care se încadrează, eşti în categoria 2, iar dacă răspunsurile tale sunt peste 7, eşti în categoria 3.

      Nu există categorie bună sau rea, ci exită categorii ce ajută sau nu la îndeplinirea scopului . Pentru fiecare tipologie există şansa de a evolua, de a dezvolta şi de a întelege mecanismul individual, dar toate acestea ţin de arta cunoaşterii, artă ce se învaţă în timp. Confruntă tipologia pe care ai presupus-o la început cu rezultatul tău. Concluzia e deschisă….

     Prin ceea ce ai experimentat anterior poţi descoperi acele „forţe”ce stau în faţa alegerilor tale. De ce NU, de ce DA?

       Forţa de a spune NU este în esenţă curajul de a răspunde acelor situaţii ce nu îţi aduc un beneficiu în conformitate cu scopul tău. Acest NU este puterea de a alege între timp şi timp de calitate, între educaţie şi distracţie, între înţelepciune şi judecată.

       Povestea alegerilor este cunoscută. Acel om ce va decide pentru el, pentru scopul şi dorinţa ce il caracterizează va fi cel ce  conduce. În sensul opus, automat sunt cei ce vor fi conduşi. Adevărat este că în ambele părţi există sacrificii; când unul renunţă la a pierde nopţile şi relaţiile de sezon, celălalt renunţă la ora de pregătire pentru examen cu scopul de a se distra si de a-şi construi amintiri. Nu le putem avea pe toate, dar putem găsi un echilibru între aceste nișe, un echilibru interior ce vine la pachet cu întrebarea „ Cine sunt?”. Extremele nu sunt ideale, tocmai din acest motiv a avea puterea şi determinarea să te cunoşti reprezintă un risc, dar şi o descoperire.

 

by Oana Rotaru

Vice-Chairman

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *SPONSORII NOȘTRI